Barok Bende

Rodrigo López Paz – hobo

Biografie

Rodrigo López Paz kwam al op jonge leeftijd in aanraking met allerlei soorten Oude Muziek dankzij zijn familie. Zijn ouders richtten in 1994 het eerste Oude Muziek ensemble van Cuba op: Ars Longa. Alhoewel hij in het begin nog niet veel van de muziek begreep was hij tijdens optredens vrolijk aan het rondspringen, spelen en genieten. Toen hij 10 was vroeg hij zijn moeder vaak om voor het slapengaan een DVD aan te zetten met Bachcantates uitgevoerd door Amsterdam Baroque. Dit ensemble werd gedirigeerd door Ton Koopman, die een grote inspiratiebron voor Rodrigo werd.

In 2014 verhuisde hij naar Frankrijk om daar modern hobo en barokhobo te studeren, en een jaar later vervolgde hij zijn studie in Amsterdam. Hij specialiseerde zich in historisch hobo aan het Conservatorium van Amsterdam bij docent Josep Domenech Lafont, en behaalde in 2020 cum laude zijn BA-diploma.

Rodrigo speelde onder andere in ensembles zoals Ars Longa, De Nederlandse Bachvereniging, Irish Baroque Orchestra, The English Consort, Capella Cracoviensis, Ensemble Le Stagioni, La Tempestad, Wiener Akademie, De Nieuwe Philharmonie Utrecht en het Theresia Orchestra. Hij werkte met dirigenten zoals Teresa Paz, Jos van Veldhoven, Alfredo Bernardini, Peter Whelan, Václav Luks, Paolo Zanzu, Jan Tomasz Adamus en Silvia Márquez Chulilla.