Barok Bende

Lotte Grotholt – altviool

Biografie

Lotte Grotholt (1998) begon met viool spelen op haar tiende. In 2013 werd ze aangenomen op de Jong Talent Klas van het ARTEZ conservatorium. Hier studeerde ze bij Sylvia van de Grinten. Na 6 maanden Jongtalent klas viool is zij overgestapt naar altviool. In 2015 werd zij aangenomen op de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. In 2020 heeft ze haar bachelorstudie altviool afgerond aan het conservatorium bij Marjolein Dispa. In 2020 begint ze haar masterstudie altviool aan die Hochschüle für Musik Detmold bij Prof. Veit Hertenstein.

Ze heeft masterclasses gevolgd bij o.a.: Nobuko Imai, Thomas Riebl, Pauline Sachse, Bruno Guiranna, Hariolf Schlitig, Peijn Xu en Harmut Rhode. Ze heeft op verschillende festivals gespeelt, waaronder Virtuose e Belcanto, Aurora Music Festival en Allegro Vivo.

Lotte speelt al van af haar jeugd in diverse orkesten. Ze speelt al enige jaren mee met de jeugd orkesten Nederland: eerst bij het JON en daarna bij het NJO. Ook heeft zij meegespeeld met het Romanian Youth Orchestra op uitwisseling.

Lotte treedt regelmatig op met kamermuziek ensembles, waaronder vaste en tijdelijke ensembles. Zo speelt ze in het Oostertrio en het Duo Due. Met het Oostertrio heeft ze onlangs de productie TRUST (een samenwerking tussen diverse opleidingen binnen de AHK) in première gebracht. Met deze ensembles treed ze op door heel Nederland.

Naast moderne altviool heeft ze ook een voorliefde voor barok altviool, dit studeert ze bij Shunske Sato en Sayuri Yamataga aan het Conservatorium van Amsterdam. Ook krijg ze geregeld les van Lucy van Dael. In april 2019 nam zij deel aan de Ton Koopman Academy, waar zij in masterclasses kreeg van Ton Koopman en Lucy van Dael. Ze speelt ook de altviool in het Sweelinck Barok Orkest.

Lotte heeft twee maal een aanmoedigingsprijs gewonnen op het Prinses Christina Compositie Concours (in 2014 en 2016). Door deze prijs werd haar stuk in 2016 op gevoerd door het Trio Brulesco in Den Haag en Sint Niklaas. Ook heeft zij met het Marcante Ensemble de Govert van Wijn prijs gewonnen tijdens de Maassluise muziekweek van 2017.

Lotte heeft een barok altviool (G. Francois) en een barok altvioolstok (K. van Heemert) tot haar ter beschikking gesteld gekregen door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.